Zon? Smeren, smeren, smeren!

Meer advies
22 mei 2017

Zaaalig die zon! We kunnen niet zonder, maar het zonlicht houdt ook gevaren in. Denk maar aan zonnebrand, vroegtijdige huidveroudering en het risico op huidkanker. Het is dus belangrijk om je goed te beschermen tegen de zon, bijvoorbeeld door je goed in te smeren met een zonnecrème. Er bestaan verschillende soorten zonnecrème voor de verschillende huidtypes.

Eerst en vooral: ken je huidtype.

Er zijn 4 huidtypes. Vooral bij huidtype 1 en 2 moet je bijzonder voorzichtig zijn. De huid verbrandt zeer snel en leidt tot jeukende, rode uitslag. Op de website www.huidkanker.be vind je een handige huidtype-calculator.

De factor van je zonnecrème.

De SPF of zonbeschermingsfactor geeft aan hoe goed een crème tegen zonnebrand beschermt. Het is simpel: hoe hoger de factor, hoe beter de bescherming.

Er zijn 4 soorten factoren:

  • Lage bescherming: factor 6-10
  • Gemiddelde bescherming: factor 15-25
  • Hoge bescherming: factor 30-50
  • Zeer hoge bescherming: factor 50+

Gebruik alleen zonnebrandproducten die tegen UV B- én UV A-straling beschermen. De UV B-straling veroorzaakt zonnebrand. UV A-straling zorgt dan weer voor vroegtijdige veroudering van de huid en verstoring van het immuunsysteem. Beide soorten dragen bij tot het risico op huidkanker.

De te kiezen beschermingsfactor van je zonnecrème is afhankelijk van je huidtype en de sterkte van het zonlicht, de UV-index. De index gaat van 0 tot 11. Hoe hoger de index, hoe gevaarlijker de zon en hoe groter het risico op zonnebrand.

Aan de hand van een tabel kan je voor elke UV-waarde bepalen welke beschermingsfactor je nodig hebt.

UV-index Huid type
I II III IV
1 – 3 15 12 9 6
4 – 6 30 25 15 12
7 – 9 50 40 30 20
10+ 60 50 40 30

 

Enkele tips bij het smeren

Smeer je een halfuurtje voor je in de zon gaat goed in met de juiste zonnecrème. Vergeet niet om minstens om het anderhalf uur een nieuw voldoende dikke laag aan te brengen. Let er op dat je alle lichaamsdelen zoals ook je oren en neus goed ingesmeert. Gebruik bij voorkeur een waterbestendige zonnecrème want water houdt de UV-stralen niet tegen.

Aarzel niet om met vragen naar je arts of apotheker te gaan. De belangrijkste boodschap die ik je vandaag wil meegeven is dus: smeren, smeren, smeren. Zo kan je optimaal genieten van al het moois wat de zomer met zich meebrengt. Geniet van het zonnetje!