Opgelet met namaakgeneesmiddelen!

Meer advies
10 oktober 2017

Aankopen doen op het internet is vandaag de normaalste zaak ter wereld… maar als het op geneesmiddelen aankomt, vervangt niets het gepersonaliseerd advies van uw apotheker. Door het internet kan u ook wel eens voor onaangename verrassingen komen te staan, men schat immers dat meer dan de helft van de online aangeschafte geneesmiddelen namaak zijn.

Georganiseerde namaak

Namaak is een winstgevende business voor misdaadorganisaties en het betreft niet alleen luxemerken uit de modesector. Het gaat ook steeds vaker om geneesmiddelen waarvan wordt verondersteld dat ze u verzorgen. Internet leent zich bijzonder goed voor namaak. In april 2011 liet een grote controleoperatie van de douane in de havens van Latijns-Amerika toe om 176.000 namaakgeneesmiddelen* in beslag te nemen, bestemd om te worden verstuurd naar de ganse wereld. Dichter bij huis onderschepte de Belgische douane in 2011 16.913 namaakgeneesmiddelen, een recordaantal!

Tot op heden zijn de geneesmiddelen die het vaakst betrokken zijn bij namaak, vaak diegene waarover men niet altijd durft te praten aan de balie van een apotheek, meer bepaald geneesmiddelen om te vermageren, erectiepillen of geneesmiddelen ter bevordering van de seksuele drift. Maar georganiseerde namaak wordt steeds diverser en richt zich steeds meer op geneesmiddelen bestemd om ernstige of chronische ziektes te behandelen zoals kanker, diabetes, schizofrenie of malaria. 

Niet zomaar kopieën

Denk niet dat het om eenvoudige kopieën gaat, die dezelfde effecten hebben als de oorspronkelijke geneesmiddelen. Men vindt onder deze illegale producten doseringen terug die veel lager liggen dan die van de oorspronkelijke geneesmiddelen, of onwettige en gevaarlijke stoffen voor de gezondheid die niets te maken hebben met wat er op de verpakking van het product staat. In bepaalde gevallen zit er zelfs geen enkele werkende stof in maar suiker, dat men u duur verkoopt onder de naam van een bekend geneesmiddel. Dat allemaal via het internet, verkocht op twijfelachtige en niet-identificeerbare websites, en zonder het goedkeuringstraject van de in de apotheek verkochte geneesmiddelen te hebben afgelegd.

Wees dus steeds voorzichtig, stel uzelf de juiste vragen en ga steeds de bron na van het aanbod dat u vindt op het internet. Weet ook dat uw apotheker een vertrouwenspersoon is: u kan met hem of haar steeds een privé-gesprek hebben… Het volstaat er hem naar te vragen! Uw apotheker zal u ook gepersonaliseerd advies kunnen verstrekken en u behoeden voor eventuele interacties met uw gebruikelijke geneesmiddelen.

Bron: Apotheek.be